Het is nu zaterdagavond 30 Mei… Nog 1 dag en dan is het Juni. Dan is het hier trouwens officieel winter. Hier doen ze niet aan de 21e van de maand zoals in Nederland. Hier is het de eerste van de maand, lekker eenvoudig, daar houden ze hier wel van. Oh trouwens, het is hier overdag nog steeds 22 a 23 graden dus laat je niet in de war brengen door de term “winter”… 😉

Maar goed, waar was ik, oh ja… bijna Juni! Dat is de laatste maand waarin ik de tijd heb om een nieuw contract te scoren op mijn huidige visum. Anders loopt dat officieel per 30 Juni af volgens de regeltjes van de Australische immigratie dienst. En om precies te zijn heb ik nog 3 weken, want op 20 Juni vertrek ik naar Zuid-Afrika toe. Dus de tijd begint nu echt te dringen en de ik hoor de klok duidelijk tikken! Tik tik tik…

Over regels gesproken, daar weet ik nu alles van. Want ik kom er achter dat ik toch wel beperkt ben in de freelance contracten via mijn huidige visum. Eind 2007, dus net nadat ik hier ben gekomen, heeft de Australische immigratie dienst een nieuwe regel geintroduceert die het mij nu een beetje moeilijk maakt. Die regel zegt namelijk dat het bedrijf dat sponsort (in mijn geval ITG) een directe relatie moet hebben met de eindklant waar de medewerker (ik dus) werkt. Bij Rio Tinto was dat geen probleem, want ITG had een raamwerkcontract met Rio Tinto om veel mensen te sponsoren en te leveren.

Maar aangezien ITG voornamelijk een bedrijf is om de administratieve rompslomp (rekeningen, verzekeringen, belastingen, etc.) voor freelancers te regelen hebben ze eigenlijk geen relaties met andere bedrijven om freelancers te leveren. Dat betekent dat er bijna altijd een ander bedrijf (recruitment bedrijf of zo) tussen zit dat bemiddelt voor een bedrijf dat tijdelijk op zoek is naar freelancers. En die recruitment bedrijven zijn doodsbang dat een ander bedrijf hun klanten afpakt dus laten er geen ander bedrijf tussen, ook geen ITG die helemaal geen bedrijging voor hun is. Maar dat willen ze niet inzien.

Affijn, ik heb eigenlijk al meer details opgeschreven dan waar ik jullie mee wilde lastig vallen… Dat betekent dat ik in principe het freelancen op dit moment op heb gegeven. Ik probeer nog wel wat te scoren de komende weken, maar ik verwacht daar niet veel van. Daarom ben ik me nu aan het richten op vaste banen, iets wat ik eigenlijk niet wil. Op dit moment heb ik twee sollicitatie procedures lopen voor een vaste baan bij twee consultancy bedrijven. Eentje in Brisbane en eentje in Melbourne. Maandag heb ik een tweede gesprek voor het bedrijf in Brisbane en een eerste gesprek voor het bedrijf in Melbourne.

Al met al valt het dus behoorlijk tegen jammer genoeg. Enerzijds uiteraard door de economische situatie waardoor bedrijven minder investeren in IT projecten, maar er is toch nog best wel wat vraag naar mijn specialisatie (SAP Business Intelligence). Vooral de beperking mbt mijn visa speelt me nu parten. Daarom heb ik besloten om een permanente verblijfsvergunning aan te gaan vragen (ook daarvoor heb ik me in de regels verdiept…) wat me alle vrijheid geeft. Maar dat gaat wel een jaar of langer duren.

Dus al met al wordt het nog even spannend de komende drie weken! Wel baan, geen baan in Australie… decision time! Ik denk dat de komende week een belangrijke gaat worden.

De dagen zijn nu gevuld met bedrijven bellen, internetten, wat sporten, beetje lezen. Documenten, vertalingen, etc regelen voor nieuw visum. En in de avond vaak hapje eten of een borreltje met vrienden en excollega’s in Brisbane. Klinkt misschien relaxed, maar heb bevalt me helemaal niet zo goed. Ik merk dat ik mijn dagen niet echt efficient indeel waardoor je een beetje lamlendig wordt. Helemaal niets voor mij! Maar goed, ook daar komt weer een eind aan natuurlijk, dat weet ik ook wel. Kumt goe!

Komend weekend is het hier een lang weekend en dan ga ik weer eens lekker drie dagen duiken, waar ik uiteraard heel veel zin in heb. Weekend erna heb ik waarschijnlijk een Engelse test voor het nieuwe visum. En het weekend daarna stap ik in het vliegtuig naar Zuid-Afrika!!! Dat wordt errug gaaf, dat is een ding wat zeker is!!!

Wordt vervolgd (hopelijk met goed nieuws)…