Ik ben inmiddels neergestreken in Melbourne. Afgelopen dinsdagavond ben ik aangekomen na een vierdaagse toeristische route via Sydney, Canberra en de lokale skigebieden. De kortste route van Brisbane naar Melbourne is volgens mij iets van 1900km, maar ik heb ongeveer 2200km afgelegd via een wat toeristische route.
Na terugkomst uit Zuid Afrika heb ik op donderdagavond een flink afscheidsfeestje georganiseerd in Brisbane waar ik met een groepje van een man of 20 flink heb doorgezakt.
Nadat de kater grotendeels was verdwenen heb ik op vrijdag heb ik al mijn Australische bezittingen in een huurauto geladen. Op mijn fiets na pastte het allemaal precies in een grote 4WD auto. Die avond ben ik nog gaan uiteten met Chris en Aiden in een heel goed restaurant, wat me toch wel een beetje weemoedig deed worden, want zij zijn in de twee jaar hele goede vrienden geworden. Wat heb ik me nu weer op mijn hals gehaald om weer te gaan verhuizen dacht ik nog… maar het trekt me ook wel heel erg om een andere kant (letterlijk en figuurlijk) van Australie te ontdekken.

De eerste dag, zaterdag, ben ik in 1 ruk van Brisbane naar Sydney gereden wat een hele rit is. Het is maar 920km, maar de “snelweg” is grotendeels een tweebaansweg met tegemoetkomend verkeer en gaat midden door dorpen. Dus het is de hele weg flink opletten geblazen… enige voordeel is dat je nooit ver van de weg af hoeft voor een vers bakkie koffie!
Onderweg kwam ik een paar Australische “iconen” tegen… The Big Things of Australia zijn een begrip in het land. Op de een of andere manier hebben ze hier een fascinatie voor “grote dingen”, ze maken graag grote versies van dingen en plaatsen die dan naast de weg. Wellicht heeft het te maken met het feit dat ze hier vaak zeggen: “Size does matter!”.

The big banana, blijkbaar de eerste in inmiddels lange rij van “Big Things”:

The big prawn:

Ik weet niet of deze op de officiele lijst staat, maar een replica van Ayers Rock vond ik toch wel een foto waard…

Ik weet het… wat een ongelooflijke flauwe kul, maar ik wilde het toch even delen met jullie!

De eerste nacht heb ik overnacht bij Claus in Sydney, waar ik mee heb samengewerkt bij Rio Tinto in Brisbane. Zij hadden die dag een feestje gehad en ik kon bij aankomst meteen aanschuiven voor BBQ en bier… De dag erna zijn we op ons gemaktje gaan ontbijten en heeft hij mij de omgeving laten zien waar hij woont: The Northern Beaches in Sydney… allemachtig wat is dat gaaf wonen. Tussen het strand en een nationaal park in, en vlakbij de stad! Kost wa, mar dan hedde ok wa! Luchtfoto van de omgeving:

Daarna ben ik in de middag op mijn gemakje doorgereden naar Canberra, de hoofdstad van Australie. Canberra is een stad ontworpen en gebouwd begin 1900 omdat men het niet eens kon worden of Melbourne of Sydney de hoofdstad zou worden. Daarom hebben ze maar een nieuwe stad uit de grond gestampt ergens in het midden… Ik heb al een paar keer een aanbod voor een baan in Canberra afgewezen omdat het een reputatie heeft van een heel saaie stad. Dus het was tijd om het zelf maar eens met eigen ogen aan te zien.
En ik moet zeggen, ik ben blij dat naar Melbourne ben verhuisd en niet naar Canberra! Regeringsgebouwen:Op maandagochtend ging ik op zoek naar een leuk eetcafeetje om een ontbijtje te scoren… iets wat in elke andere Australische stad een fluitje van een cent is, want ontbijten buiten de deur is iets wat de Australiers graag doen, zelfs op maandagochtend. Maar ik moest lang zoeken in Canberra, echt een dooie bedoeling! Maar goed, de aanhouder wint en na een hartige “Breakfast wrap” en een “Long Black” (zo noemen ze hier een zwarte koffie hier, meeste mensen drinken hier koffie met melk: “Latte” of “Flat White”…) ging ik weer de auto in. Met als doel: The Snowy Mountains, Australisch grootste wintersport gebied.
Ik had een route bedacht die me over een aantal hooggelegen gebieden zou leiden, maar helaas was die afgesloten door hevige sneeuwval. Goed voor de skiers, minder voor mij. Zeker omdat het ontzettend bewolkt en mistig was en daardoor niet de uitzichten had waar ik op hoopte…
Uiteindelijk ben ik in een oud goudmijnersplaatsje, Beechworth, in een leuk B&B blijven slapen die nacht. De dag erna nog door mistige, regenachtige berggebieden gereden en uiteindelijk kwam ik op dinsdagavond rond 7 uur aan in Melbourne. Al met al toch een mooie tocht:

In Melbourne had ik tijdelijk onderdak aangeboden gekregen van Danielle, die ik nog ken van Rio Tinto. Zij werkt ook nu weer in Brisbane en vliegt 1 keer in de twee weken een weekend naar huis. Ze deelt haar apartement met een vriendin, maar ik kon haar kamer wel gebruiken want ze was toch niet in Melbourne. Nou da’s mooi geregeld dus!

De eerste paar dagen heb ik gebruikt om een aantal apartementen te bekijken. Mijn plan was oorspronkelijk om iets voor een maandje of zo te huren en in die tijd rond te kijken voor iets op langere termijn. Nadeel van die apartementen die voor korte termijn verhuurd worden dat ze absoluut geen sfeer uitademen, tenzij je bereid bent de hoofdprijs te betalen voor een heel luxe toko: niet dus! Bij toeval kwam ik een advertentie tegen van een meisje dat haar apartement verhuurt omdat ze tijdelijk in West Australie werkt. En dat is ontzettend sfeervol en stijlvol ingericht en compleet gerenoveerd. Het ligt in St Kilda, een populaire toeristische wijk met heel veel uitgaansgelegenheden (waar het overigens in Melbourne van stikt waar je ook gaat…), leuke cafeetjes, koffietentjes en dicht bij het water (apartement ligt ongeveer 500m van St Kilda Beach!) en parken. Enige nadeel is dat het apartement in een wat mindere straat ligt, maar ik was helemaal weg van het apartement zelf. Ik kan het voor een periode van 3 maanden huren met optie om het verlengen. Dat geeft met wat tijd om me in het begin op mijn werk te richten in plaats van meteen weer naar een nieuw apartement te moeten zoeken wat eerst mijn plan was.

St. Kilda Beach:Ik kan er aanstaande zaterdag in, dus vanaf dan ben ik weer een beetje gesettled. Overigens begint dat al aardig te lukken, ik heb inmiddels mijn eerste concert kaartjes gekocht, heb mijn eerste baantjes alweer gezwommen en ben afgelopen weekend wat wijken gaan verkennen en heb al een leuk live concert gezien.

Zwembad:Eigenlijk zou ik vandaag beginnen met werk, maar de Australische Immigratie dienst heeft blijkbaar wat meer tijd nodig om mijn visumaanvraag te verwerken. Aangezien er nog geen enorme druk is op het project waar ik aan de slag ga wacht Innogence liever nog even totdat het visum is goedgekeurd voordat ze me aan het werk zetten. Hopelijk komt het nieuwe visum deze week of anders uiterlijk volgende week binnen.

O ja, en ben wat aan het rond aan het kijken geweest voor een nieuwe fiets, want Melbourne is een echte fietsstad. Er zijn heel veel fietsenwinkels en je ziet net als in Nederland dat er veel retro fietsen verkocht en gemaakt worden. Er zijn zelfs winkels die Gazelle fietsen verkopen!
Ik ben er nog niet over uit wat voor imago ik mezelf wil gaan aanmeten, retro heavy duty bike:
Of retro fixed speed racer:

Of toch maar gewoon een hybride allrounder… iemand tips?

Binnenkort wat foto’s van de nieuwe toko!